Naar inhoud

Nieuws/Actueel

Actueel

PISA-resultaten versterken moderniseringsambitie

 

Het nieuws is nog vers en de analyse in de diepte moet nog volgen.  En toch kunnen we vandaag eens te meer trots zijn op ons Vlaamse onderwijs.  Die trots wordt gerechtvaardigd door de resultaten van het meest recente PISA-onderzoek. Die geven aan dat Vlaamse 15-jarigen in internationaal opzicht sterk zijn, zowel in wiskunde, wetenschappen als in leesvaardigheid.  Die trots slaat op onze leerkrachten en schoolteams die dit door hun dagelijkse inzet op de schoolvloer hebben mogelijk gemaakt, maar ook op de leerlingen die deze inzet valoriseren en op hun ouders die hen motiveren en begeleiden.

 

Dat dezelfde PISA-resultaten ook aangeven dat – voor wetenschappelijke geletterdheid – een groeiende groep (meer dan 17%) van de 15-jarigen tot de laagpresteerders behoren, roept tegelijk een grote bezorgdheid op. Het bevestigt vooral de grote relevantie van CD&V-ambitie om geen enkele jongere achter te laten.   Meer dan ooit telt elk kind, telt elke leerling. Meer dan ooit zijn we ervan overtuigd dat ons Vlaamse onderwijs in staat is om iedere leerling het best mogelijke onderwijstraject te garanderen, en hem/haar uit te dagen om zijn/haar talenten zo sterk  mogelijk te ontwikkelen.

 

Net om dat proces te versterken is de modernisering van het secundair onderwijs broodnodig.

Deze PISA-resultaten mogen geen munitie zijn voor zij die pleiten voor het status quo. In onderwijs voor de ‘gemiddelde leerling’ zit voor CD&V geen toekomst. Deze resultaten moeten gelezen worden als een extra incentive om de modernisering snel en onverkort door te voeren: een stevige basisvorming voor iedereen, beter oriënteren en meer differentiëren. Alleen hiermee komen leerlingen met een bijzonder talent beter tot hun recht, én garanderen we dat ‘iedereen mee is’. 

Toegevoegd op 06 december 2016

Tags: Hervorming secundair onderwijs, PISA, Vlaams Parlement,

De Wever blokt weer onderwijshervorming af

Toegevoegd op 13 oktober 2016

17.000 scholieren schrijven ideale eindtermen

Toegevoegd op 30 augustus 2016

Facebook

Youtube

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief